Ψηφιακή εκτύπωση – DTF

Ψηφιακή εκτύπωση DTF

Η ψηφιακή εκτύπωση DTF(Direct To Film) είναι μια διαδικασία, ένας τρόπος μεταφοράς, μελανιών επάνω σε ύφασμα, εκτυπώνοντας ένα ειδικό φιλμ θερμομεταφοράς, σε απλούς inkjet εκτυπωτές – Εκτύπωση του φιλμ και μετέπειτα θερμική μεταφορά της εκτύπωσης απευθείας στο ύφασμα. Αυτό που έκανε την διαδικασία αποδεκτή σε πολύ κόσμο, είναι η δυνατότητα χρήσης πολλών και διαφορετικών υφασμάτων, η απλότητά της και το μικρό κόστος αρχικής επένδυσης. Υφάσματα πολυεστερικά, βαμβακερά, λευκά, χρωματιστά, μαύρα, μεταξωτά ή συνθετικά είναι πλέον δυνατόν να τυπωθούν με την μέθοδο DTF πολύ εύκολα.

Direct to Film Printing (Βασικά βήματα)

Βήμα 1 – Εκτύπωση στο φιλμ

Τοποθετούμε ένα ειδικό χαρτί το λεγόμενο PET φιλμ στην θέση χαρτιών του εκτυπωτή μας. Χρησιμοποιώντας το ειδικό πρόγραμμα RIP στον υπολογιστή μας, τυπώνουμε πρώτα την βάση του σχεδίου μας με χρώματα CMYK και ταυτόχρονα τυπώνουμε λευκό μελάνι από επάνω. Η εκτύπωση γίνεται ανάποδα, mirror.

Βήμα 2 – Πουδράρισμα και τίναγμα κόλλας

Σ’αυτό το βήμα τοποθετείται η κόλλα σε σκόνη επάνω στην σχεδόν υγρή ακόμη επιφάνεια της εκτύπωσης επάνω στο φιλμ. Το πλεόνασμα της κόλλας πρέπει να αφαιρεθεί προσεκτικά, τινάζοντας/χτυπώντας το εκτυπωμένο φιλμ.  Προσέχουμε η σκόνη της κόλλας να απλωθεί ομοιόμορφα επάνω στην εκτύπωση. Βάζουμε ποσότητα κόλλας επάνω στο φιλμ και κρατώντας τις δύο άκρες του φιλμ κουνάμε πάνω κάτω, σαν να κοσκινίζουμε. Μετά γυρνάμε ανάποδα το φιλμ και το τινάζουμε, κουνώντας από τις άκρες το φιλμ. Το φιλμ είναι σαν σχήμα U. Αυτό το βήμα μπορεί να γίνει και αυτόματα από ειδικό μηχάνημα DTF.

Βήμα 3 – Λιώσιμο της κόλλας

Η κόλλα που έχει κολλήσει επάνω στο μελάνι της εκτύπωσης, από το προηγούμενο βήμα, θερμαίνεται στους 110°-140° Κελσίου για 60-120 δευτερόλεπτα αναλόγως το φιλμ. Αυτό μπορεί να γίνει είτε τοποθετώντας το φιλμ σε ειδικό φουρνάκι, είτε τοποθετώντας το φιλμ στην πρέσα θερμομεταφοράς, προσέχοντας να έχει απόσταση η επάνω πλάκα 5-7 mm από το φιλμ, είτε σε μεγαλύτερες παραγωγές, αυτόματα από ειδικό μηχάνημα DTF.

Βήμα 4 – Πρώτο πρεσάρισμα- προετοιμασία

Πριν το επόμενο βήμα, απλά πατάμε για πρώτη φορά, μόνο το ύφασμα, σιδερώνοντας το για 2 έως 5 δευετερόλεπτα περίπου. Ετσι εξασφαλίζουμε ότι το ύφασμα δεν θα έχει πτυχές και υγρασία.

Βήμα 5 – Δεύτερο πρεσάρισμα – θερμομεταφορά

Το βασικό πρεσάρισμα, στο οποίο μεταφέρεται στο σχέδιο επάνω στο ύφασμα. Το εκτυπωμένο PET φιλμ με την εκτυπωμένη στάμπα, τοποθετείτε με την κόλλα κάτω, στη μεριά του υφάσματος. Πιέζοντας την πρέσα θερμομεταφοράς, η κόλα μαζί με τη στάμπα επάνω της, κολλάει δυνατά επάνω στο ύφασμα. Πατάμε σε θερμοκρασία πρέσας 160° έως 170° Κελσίου για περίπου 15 έως 20 δευτερόλεπτα. Σε αυτό το στάδιο το φιλμ είναι κολλημένο επάνω στο ύφασμα.

Βήμα 6 – Κρύο ξεφλούδισμα

Αφήνουμε το φιλμ να κρυώσει, φτάνοντας σε θερμοκρασία δωματίου, πριν το ξεφλουδίσουμε. Επειδή η βάση της κόλλας είναι σαν πολυαμίδιο, δημιουργείται ένας ισχυρός δεσμός μεταξύ των μελανιών επάνω της και του υφάσματος κάτω της. Μόλις το φιλμ κρυώσει, αφαιρείται από το ύφασμα αφήνοντας την στάμπα επάνω στο ύφασμα, έχοντας μια απαλή και μεταξένια αίσθηση στην αφή.

Βήμα 7 – Τρίτο πρεσάρισμα – φιξάρισμα

Αυτό είναι ένα επιπλέον και προαιρετικό βήμα, που όμως προτείνεται για καλύτερα αποτελέσματα στην υφή, αντοχή και πλύσιμο του υφάσματος. Το εκτυπωμένο και ξεφλουδισμένο ύφασμα, τοποθετείται ξανά στην πρέσα και το ξαναπατάμε για 5 έως 10 δευτερόλεπτα περίπου.